Du visar för närvarande Terrarie till skäggagamer

Terrarie till skäggagamer

När älste grabben flyttade hemifrån lämnades hans två ödlor kvar hos oss på grund av att dom inte fick plats med terrarierna för dessa i lägenheten. Lösningen för detta var att bygga ett nytt terrarie på höjden. Jag beställde färdigsågade bitar av MDF hos den lokala bygghandlaren, tyvärr var inte dessa så exakt tillsågade som jag hade räknat med. Det blev till att börja med att justera alla bitarna så att dom var vinkelräta i alla hörnen.

Efter att ha mätt och märkt ut var hyllplanen skulle sitta så var det dags att ta fram lamellfräsen och fräsa ut spår för ”kexen”, förborra och försänka alla hålen samt att fräsa ut för backstycket. Nu var det dags att montera ihop alla bitarna, här skulle man varit två upptäckte jag men det fick gå ändå. Inredningen byggde jag upp med frigolit, kycklingnät och gips. På en del ställen fick jag inte nätet så nära frigoliten som jag ville så där fyllde jag ut lite med papier maché för att hålla nere vikten lite.

Belysningen blev ett annat problem då jag inte hittade lysrörsarmaturer som antingen passade eller var så små som möjligt och inte för dyra, det blev till att bygga själv. Kjell & Co hade allt för detta. Det blev 2 armaturer i varje terrarie, ett för UV-lysröret och ett för att få extra belysning med så högt Kelvinvärde som möjligt (Biltema hade ett med 6500K). En terrakottakruka får agera ”skärm” för värmelampan. Utsidan av terrariet vitmålades i högblank vit färg. Väggarna inne i terrariet målades ljust gråa (giftfri vattenbaserad färg), jag strödde även lite sand på väggarna innan färgen torkat för att få lite mer ”bergskänsla” och för att inte det skulle upplevas som för blankt. Taket målades svart. Nu är glasrutorna på plats skäggisarna har flyttat hem till sin ”husse”.

« av 2 »